lun. dec. 2nd, 2024

„EUFORIA” – CAMPANIE ANTIDROG ÎN ȘCOLILE DIN BIHOR

În data de 14.11.2024, în sala de festivități a Colegiului Național „Octavian Goga” din Marghita, a fost pusă în scenă piesa de teatru „EUFORIA” la care au asistat peste 200 de elevi, din clasele a X-a și a XI-a, atât din cadrul instituției cât și de la Liceul Tehnologic „Horea” și Liceul Teoretic „Horvath Janos” din Marghita. Alături de elevi au mai participat cadre didactice împreună cu echipa managerială a şcolii, consilierul școlar, responabiliul antidrog, consilierul educativ, reprezentanți ai Poliției în frunte cu șeful Poliției, comisar Paul Suiugan și membri ai Rotary Club Marghita împreună cu doamna Claudia Sârbu- trezorier Rotary Club Oradea Art Nouveau și doamna Bradacs Aliz, manager a Spitalului municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita.

În nota de prezentare, artizanii proiectului „Euforia” arată că demersul este realizat în parteneriat cu Asociația Culturală Teatrul DeLear, care are în componența sa cinci artiști profesioniști, cu experiență vastă în teatru, atât din punct de vedere actoricesc, cât și regizoral și dramaturgic și un P.R.

Spectacolul de teatru este programat să fie susţinut în 5 Licee din Oradea şi 3 din judeţul Bihor şi este finanțat de Rotary Club Oradea Art Nouveau.

Proiectul a pornit de la identificarea unei nevoi: aceea de a lansa o discuție deschisă și sinceră despre consumul de droguri în rândul tinerilor și de a evidenția modul în care o astfel de decizie poate să-i afecteze pe toate planurile.

Scopul principal al proiectului este unul educativ, prin încercarea de a ne alătura luptei împotriva consumului de droguri și a conștientizării pericolelor la care se supun consumatorii, dar are și un scop adiacent, cultural, mesajul fiind comunicat printr-un act artistic, sub forma unui spectacol de teatru, care se va petrece direct în cadrul instituțiilor de învățământ.

Textul dramatic pornește de la mărturii adunate din rândul unor tineri și adulți din Oradea care s-au confruntat cu probleme cauzate de consumul de droguri, care sunt ficționalizate în așa fel încât să nu fie divulgată identitatea nimănui și să nu pună în pericol datele cu caracter personal, însă fără a periclita autenticitatea mesajului.

Grupul-țintă direct al proiectului sunt adolescenții, o categorie vulnerabilă și influențabilă, ce poate fi mult mai ușor manipulată de către dealeri. Un alt grup-țintă este format din adulți, profesori și părinți, care se confruntă cu situația de a avea pe cineva din mediul școlar, din grupul de prieteni sau din familie care este dependent de droguri sau de a-și proteja copilul de o astfel de influență negativă.

Rezultatul preconizat pe termen scurt este acela informativ, care ține de conștientizarea pericolelor la care se supun, de oferirea unor metode prin care se pot feri de astfel de tentații, în rândul a aproximativ 1000 de elevi. Rezultatul preconizat pe termen lung este diminuarea consumului de droguri în rândul tinerilor bihoreni, obținut prin campania de conștientizare. De asemenea, un rezultat adiacent urmărit este acela de decodificare, prin oferirea unor indicii clare care pot ajuta la descifrarea codurilor de comportament adictiv.

Textul ce stă la baza spectacolului Euforia, inspirat din fapte reale, este scris de David Constantinescu şi George Dometi.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Denisa Irina Vlad, asistent de regie -Toni Nica.

Din distribuţia spectacolului fac parte: George Dometi, Sorin Ionescu, Giorgiana Coman, Mirela Niţă Lupu, David Constantinescu.

La debutul activității, domnul director, prof.dr. Ioan Bogdan Pop, a adresat cuvântul de bun venit invitaților, subliniind importanța unui asemenea demers pentru conștientizarea, în rândul adolescenților, a riscurilor care decurg din consumul de droguri și urmările dramatice în toate resorturile vieții.

La finalul unei reprezentații de excepție a urmat o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri, în care au fost angrenați elevii, actorii și invitații.

Printre luările de cuvânt ale invitaților, consilierul școlar prof. Amelia Pal a subliniat că: „reprezentația de astăzi ne-a descris fragilitatea umană, fragilitatea familiei, fragilitatea societății în fața drogurilor.

Odată început acest drum ce „pare sclipitor”, practic îți poți semna sentința la moarte. Actorii au transmis emoții intense, iar mesajul lor a fost unul cât se poate de ferm: NU FACE ASTA, s-ar putea să nu fie cale de întoarcere. Prevenția poate salva vieți, mai bine să nu ajungi la dependență.

Sper ca efortul lor să fie răsplătit și să nu existe viitori consumatori.

Viața este un dar minunat care merită prețuit. Când îți este greu discută cu părinții, anunță un profesor, apelează la profesorul consilierul școlar, la direcțiune, iar când situația o cere apelează chiar la poliție.

Uniți putem rezolva vastele probleme cu care ne confruntăm. Creșterea empatiei poate face minuni.

Primul pas este să recunoști problema, apoi să atragi resursele necesare pentru a o rezolva. Astfel vei putea trăi viața la care speri, în mod real, nu într-o iluzie.

Drogurile nu sunt o soluție. Munca este soluția corectă pentru viața dorită. ALEGE REALITATEA NU O ILUZIE”.

Director – prof.dr. Ioan Bogdan POP
Consilier școlar – prof. Amelia Ioana PAL


Galerie foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *