25 aprilie 2025

Elevii Colegiului Național “Octavian Goga” au celebrat, cu multă emoție, Ziua Internațională a Femeii

    În cadrul proiectului „E ziua ta, mamă dragă!”, elevii clasei Pregătitoare B, sub îndrumarea doamnei prof. înv. primar Jurcsik Diana-Maria, de la Colegiul Național  „Octavian Goga” au desfășurat o activitate “șezătoare” în data de 6.03.2025, cu prilejul căreia elevii au confecționat felicitări pentru mama și au susținut un mic program artistic dedicat mamelor.
    În acest context, elevii au conștientizat semnificația termenului „șezătoare” și a accesoriului de vestimentație populară, „ia”, la care s-au adăugat îndeletniciri specifice șezătorii îmbinând armonios tradiția cu modernismul.
    Şezătoarea constituie un obicei important în viaţa socială a satului, deoarece îi educă pe copii în spiritul valorilor tradiționale româneşti, dezvoltându-le dragostea pentru frumos. Prin şezători, lumea satului îmbină într-un mod plăcut lucrul cu voia bună. În cadrul întâlnirilor se analizează, se predau, se exersează coduri comportamentale și totodată, se „cultivă” un respect pentru vârstnici, grija pentru copii sau relaţii oportune între vecini. De asemenea, prin aceste şezători copiii își formează unele trăsături morale, descoperă originile și importanța tradițiilor ca element monografic de identitate națională, învață să transmită frumuseţea artei populare generațiilor viitoare.
    În vremurile trecute, șezătorile aveau loc în odaia cea bună a gazdei, destinată primirii musafirilor.
    Prin intermediul acestui proiect s-a realizat transpunerea acestui concept în zilele noastre, și reînvierea acelei atmosfere, acelui farmec de demult. În principiu sunt două lumi diferite, fiecare având un anumit rol, răscrucea dintre ele reprezentând-o îmbinarea elementelor tradiționale, specifice satului, cu cele moderniste, specifice mediului urban. Referitor strict la oameni, nu se poate vorbi de o superioritate a orașului în raport cu satul, deoarece reprezentanții acestor două lumi posedă calități diferite în funcție de gradul de adaptare la mediul social apartenent, născându-se astfel o diversitate culturală, morală și psihologică inseparabilă la nivelul celor două concepte.

„La sat e maica veșnicia,
la sat e crezul din bătrâni,
la sat e cerul și câmpia,
la sat te simți că ești român…”
                               prof.înv.primar JURCSIK  DIANA-MARIA
prof. CURTUI-IACOB ANCA-GABRIELA