sâm. apr. 27th, 2024

Educaţie rutieră

Educație Rutieră: “Be Cool! Gândește înainte!”
    Vineri, 17 noiembrie 2023, sub coordonarea diriginților și a echipei manageriale, elevii claselor a XI-a și a XII-a de la Colegiul Național “Octavian Goga” Marghita au participat, alături de colegii lor de la Liceul Tehnologic “Horea” din Marghita, Liceul Teoretic “Horváth Janos” din Marghita și Liceul Tehnologic Nr. 1 din Popești, la o activitate de educație rutieră desfășurată la Casa de Cultură din Marghita.

    Evenimentul face parte dintr-un amplu proiect național și este organizat de Napoca Rally Academy, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Inspectoratul Județean de Poliție. Campania are ca scop responsabilizarea în trafic a tinerilor liceeni și este motivată de necesitatea înțelegerii riscurilor pe care aceștia și le asumă atunci când sunt participanți la trafic, fie ca șoferi, fie ca pietoni.

    Întâlnirea de la Casa de Cultură a fost moderată de Bogdan Marișca, pilot de raliu, multiplu campion național la raliuri și instructor de conducere defensivă.
    În această calitate, a antrenat cele câteva sute de tineri prezenți, alături de ceilalți invitați, într-o discuție despre ce înseamnă de fapt, participare la trafic, despre rolul regulilor, despre teribilismul specific adolescenței, despre riscuri, accidente și consecințele adesea mortale ale condusului impulsiv.
Discuțiile au fost susținute de exemple reale și materiale video, unele cu un real impact emoțional asupra participanților.

    În timpul întâlnirii au luat cuvântul și reprezentanți ai SMURD Bihor, ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și ai Agenției Naționale Antidrog.

    Motoul și totodată numele campaniei – “Be Cool! Gândește înainte!” sugerează în mod inedit exact ideea proiectului: într-o societate în care tinerii caută să fie “cool”, încercând să găsească apreciere și validare de la ceilalți, cel mai bun lucru este să o faci gândind înainte: înainte de a te urca la volan obosit, înainte de a crede că poți conduce sub influența alcoolului sau a drogurilor, înainte de a folosi telefonul la volan, înainte de a forța traversarea în intersecție, chiar dacă semaforul tocmai arată roșu, înainte de a te urca în mașină cu persoane care au un stil de condus teribilist, chiar dacă îți sunt prieteni sau colegi.
    Fiecare din aceste situații nu reprezintă decât un pariu cu viața, a ta și a celorlalți participanți la trafic, din care nimeni nu poate să iasă mereu câștigător.

De ce considerăm că această campanie a fost utilă pentru tinerii marghiteni?

Fiindcă:
– ni s-a amintit că “participant la trafic” nu este doar șoferul, ci fiecare dintre noi, când ieșim dimineața din casă;

– ne-am reamintit că trecerile de pietoni marcate sau lumina verde a semaforului nu reprezintă “ziduri” care ne protejează atunci când vrem să traversăm; și că responsabili de traversare suntem mai ales noi, ca pietoni. Așadar, nu vom mai traversa niciodată înainte de a ne asigura că toate autovehiculele au oprit la o distanță sigură pentru noi;

– ni s-a reamintit de importanța și rolul regulilor pentru bunul mers al lucrurilor într-o societate civilizată;

– ni s-a tras un semnal de alarmă cu privire la cifrele îngrijorătoare care plasează țara noastră pe locul I în Europa la accidente rutiere soldate cu victime.

    Suntem convinși că lecția de educație rutieră prezentată azi este utilă pentru toți participanții și va contribui la conștientizarea riscurilor pe care tinerii și le asumă adesea mult prea ușor.

    Ne dorim să avem în Marghita o comunitate cât mai educată, civilizată, iar acest lucru să se vadă mai ales în trafic.

Prof. Manuela Bârza


Galerie foto


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *