joi. mart. 28th, 2024

“Săptămâna Bunăvoinței la Goga” – un proiect din suflet pentru suflet

      Compasiune, grijă, solidaritate, coeziune sunt doar câteva dintre cuvintele care au caracterizat „Săptămâna Bunăvoinței la Goga”. Proiectul a fost organizat la Colegiul Național “Octavian Goga” din Marghita, în perioada 07 – 13.11.2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Bunăvoinței (World Kindness Day). Celebrarea bunăvoinței la colegiul nostru a constituit încă un pas spre îndeplinirea misiunii de a ne educa elevii în spiritul grijii și al compasiunii față de ceilalți și față de ei înșiși. Acest proiect se încadrează într-un demers mai amplu, care include implementarea la clase a programului de învățare socială, emoțională și etică, SEE Learning.
      Activitățile derulate au fost dintre cele mai diverse și au cuprins, pe de o parte, discuții, dezbateri, scriere creativă, prezentări, expoziție artistico-plastică, toate având în centru tema bunăvoinței recunoscute ca o valoare etică universală, iar pe de altă parte, o serie de acțiuni caritabile, menite să asigure învățarea experiențială a conceptului de bunăvoință. În acest sens s-au organizat un târg caritabil de jucării, o acțiune de donare de alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, preluarea unui număr impresionant de scrisori adresate Moșului, din partea unor copii din centre de plasament, vizită la căminul de bătrâni Caritas Catolica din Marghita și o frumoasă acțiune de întrajutorare a peste 60 de persoane în nevoie, copii și bătrâni suferinzi, care se află în îngrijirea măicuțelor de la Mănăstirea Bic, județul Sălaj. Elevi, profesori, angajați ai școlii, părinți, membri ai comunității locale și-au reunit eforturile în organizarea acestor acțiuni menite să aducă puțin ajutor și alinare semenilor noștri.
      Pe tot parcursul săptămânii, elevii au purtat tricouri personalizate cu sloganul proiectului: “Alege să fii bun!”. Cei mai mici învățăcei ai colegiului au marcat Ziua Internațională a Bunăvoinței printr-un flash mob care transmite un mesaj întregii lumi: Să privim dincolo de noi înșine, dincolo de granițele țării noastre, dincolo de cultura noastră, rasa noastră, religia noastră și să ne dăm seama că suntem cetățeni ai lumii și că BUNĂTATEA este firul comun care ne unește pe toți.
      Prin activitățile derulate în cadrul proiectului, elevii și-au format comportamente etice și și-au dezvoltat emoții prosociale, cum ar fi compasiunea, iertarea, răbdarea, mulțumirea, generozitatea, modestia; au oferit suport celorlalți, în funcție de nevoile lor și proporțional cu propriile capacități; au învățat să transforme conflictele în relații pașnice; au conștientizat propriile posibilități de a-și aduce aportul, individual sau în colaborare cu alții, la producerea de schimbări pozitive în școală și în comunitatea în care trăiesc.

Prof. Braia Loredana




Galerie Foto


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *