joi. mart. 28th, 2024

Eveniment de excepție la Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita

Sesiune de comunicări adresate elevilor din ciclul primar și liceal 20.12.2022
    Marți, 20 decembrie 2022, am avut onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe Dan OROS, Head of Marketing Google și YouTube România. Invitat special în cadrul sesiunilor de comunicare adresate elevilor, Dan Oros li s-a adresat acestora în trei sesiuni desfășurate în sala festivă a instituției. Intitulate: „Despre facultate, carieră și rolul tehnologiei în viața profesională” (clasele IX-XII), respectiv „Internetul și cum rămânem în siguranță online” (clasele I-IV), sesiunile au avut rolul de a le oferi elevilor o imagine mai concretă despre ceea ce înseamnă un job în IT, oportunitățile, dar și riscurile pe care le are înglobează conectarea prin intermediul tehnologiei, tips and tricks pentru cei care vor să se angajeze și multe alte aspecte de interes. Conexiunea între vorbitor și elevi s-a făcut foarte repede, întrucât apropierea lui Dan OROS de vârsta elevilor și imaginea unui om de succes pe care acesta o prezintă au stârnit interesul copiilor, care au înțeles că, prin muncă, ambiție, perseverență, dar mai ales prin dezvoltarea unui mindset corespunzător, chiar poți să ajungi treptat la un nivel superior, așa cum a făcut și face în continuare invitatul nostru. Absolvent al Colegiului Național „Octavian Goga” Marghita, Dan a urmat cursurile superioare la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi pe cele de la University College London și de la Wharton University of Pennsylvania. În prezent, conduce departamentul de marketing la Google și Youtube în România. Deși la bază este specializat în programare, Dan a ales calea project managementului, fiindcă a înțeles că aceasta i se potrivește cel mai bine. Cum a descoperit asta? Prin cunoașterea de sine și căutând răspunsul la trei întrebări, lucru pe care i-a îndemnat și pe elevi să îl facă. Acestea sunt: Ce îți place să faci? La ce ești bun? Ce aduce valoare societății? Oferind răspunsuri la aceste întrebări și găsind zonele în care o pasiune, un hobby, un anume interes poate deveni răspunsul la cele trei întrebări în egală măsură, un om poate să descopere cu precizie meseria, jobul, cariera care i se potrivește. Deși în aparență un exercițiu simplu, acest set de întrebări poate aduce multă lumină în calea adolescenților uneori indeciși cu privire la traseul profesional pe care să îl aleagă.
    Însă discursul lui Dan nu s-a oprit doar la a învăța elevii cum pot să afle meseria cea mai potrivită lor, ci le-a oferit și o perspectivă din interior a omului care are putere de decizie într-o companie, de la sfaturi foarte utile legate de realizarea unui CV, la abilitățile căutate de un angajator, până la valorile și caracterul dezirabil al tânărului recrut. Privind în urmă, la perioada de liceu, dar folosind și experiența pe care a acumulat-o în ultimii ani, Dan a subliniat necesitatea implicării elevilor în activități extrașcolare cât mai variate, ele oferindu-le șansa de a se cunoaște mai bine, de a afla ce le place cu adevărat și ce nu le place, șansa de a-și dezvolta de la o vârstă fragedă unele abilități și totodată, oportunitatea de a-și crește valoarea de sine.
    Interesul elevilor a fost unul real, lucru dovedit de numeroasele întrebări pe care le-au adresat, dar și de calitatea acestor întrebări. Deschis la a realiza un schimb autentic de informații și la a fi util, profesionist, și totuși aproape de elevi, Dan a stabilit un dialog efervescent cu sala, stârnind și menținând atenția publicului pe tot parcursul celor trei sesiuni.
    Bucuria noastră cea mai mare este dată de faptul că Dan este absolvent al colegiului nostru. Iar disponibilitatea sa de a reveni „acasă”, la școala și în comunitatea din care provine, pentru a oferi informații de calitate, pentru a discuta cu copiii și tinerii, oferindu-le îndrumări și sfaturi extrem de utile, nu poate decât să ne încurajeze să mai organizăm astfel de activități atât de benefice elevilor. Iar pentru că această implicare trebuia răsplătită pe măsură, conducerea instituției i-a înmânat lui Dan o diplomă de onoare pentru implicarea în activitățile şcolii și promovarea imaginii şcolii și a comunității. Și, cum „Moșul” este aproape, nici cei mici nu au plecat fără daruri: toți elevii din ciclul primar au primit o agendă „Eroii Internetului”, pixuri și creioane colorate, oferite prin intermediul invitatului.
    Ziua de marți a adus plus valoare comunității noastre! Iar pentru acest lucru îi mulțumim lui Dan, care a răspuns afirmativ invitației noastre, și domnului director prof. dr. Ioan Bogdan POP, care a făcut posibilă această întâlnire.

Prof. Manuela Bârza


Galerie Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *