vin. mart. 29th, 2024

Erasmus+ Barcelona

Experiența Erasmus+ la Barcelona

         În perioada 26.07.2021-31.07.2021 a avut loc ultima mobilitate din proiectul Erasmus+ „S.P.E.R.- Speranţă Pentru Educaţia Românească”, proiect implementat în cadrul Colegiului Național „Octavian Goga”, Marghita. Locația finală a fost Barcelona după ce pandemia i-a determinat pe cei din Dublin, unde era programată inițial mobilitatea, să anuleze organizarea cursului. Titlul materialului parcurs a fost ,,There Is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning” adică studiul unor aplicații utile în activitatea didactică online.
        Prima zi a debutat cu prezentarea grupurilor de profesori participanți. I-am ascultat pe colegii noștri prezentându-și școala și specificul național. Noi, pe de altă parte, am îmbrăcat ia noastră autohtonă și i-am cadorisit cu magneți tricolori și cu broșe realizate manual de către doamna profesoară Meda Vlaicu (Limba engleză). Am impresionat și cu prezentarea noastră făcută din punctul de vedere al elevilor colegiului nostru. Ne-am familiarizat apoi cu locul, cu hotelul, cu specificul existenței ibericilor. Reacția doamnei profesor de Istorie, Sărac Florica de la finalul zilei, trimisă colegilor rămași acasă, spune totul: „Prima zi la Barcelona a fost MINUNATĂ! Am văzut o parte a orașului, suntem chiar pe Rambla Catalunya, zona ultracentrală și am făcut cunoștință cu colegele noastre de la curs, două vecine din Ungaria și trei colege din Polonia. Daniel, proful nostru e din Ontario.”
        Au urmat încă patru zile obositoare, aglomerate dar deosebite. Am testat aplicații care favorizează comunicarea orală și brainstormingul (wordwall.net, menti.com, coggle.it), site-uri care ajută la crearea de teste (quizlet.com, quizlet.live), symbaloo.com- un foarte bun organizator de aplicații, site-uri de editare video (animoto.com). Cu ajutorul lui pixton.com se pot realiza povești cu texte și imagini iar trello.com asigură proiectarea unor scenarii didactice mai complexe. Nu știu ce ne-am fi făcut fără aportul doamnei profesor învățător Corina Șandor în materie de captură foto și video. Cu ajutorul dumneaei am imortalizat primele momente în sala de studiu, meniuri alese ale bucătăriei spaniole: gazpacho, paella, tapas, tacos sau celebrul jambon iberic. Am admirat Barcelona de la înălțimea unui city-tour bus pus la dispoziție de gazdele noastre, am contemplat în detaliu grandoarea templului Sagrada Familia, mozaicurile Parcului Guell, veselia catalană a cartierului Gracia. Am citit despre și am avut ocazia să cercetăm îndeaproape celelalte lucrări ale arhitectului Gaudi, să vedem Camp Nou chiar înainte ca Messi să îl părăsească după 21 de ani, să traversăm Portul Vell, să ne înmuiem picioarele în Mediterană. Barcelona este pentru noi un complex spectacol exotic de arhitectură, tradiție, natură, bucătărie precum mozaicul iberic, prezent peste tot.
        Am invidiat detașarea lor de probeleme și stres, veselia și buna dispoziție, deschiderea la vorbă, la terasă, la comunicare. Și dezinvoltura domnișoarelor pe scutere. Plin de scutere. Deja ne imaginam cum ar fi să apărem așa la școală. Sigur că am câștigat multe din această experiență. Ne-am îmbunătățit vocabularul și fluența vorbirii într-o limbă de circulație internațională. Ne-am dezvoltat abilități de muncă în echipă. Am descoperit multe mijloace necesare predării eficiente online. Și poate cel mai câștigați am ieșit din relațiile pe care le-am cultivat. Am legat parteneriate de comunicare cu colegi din școli europene, am înțeles cum e viața și educația în alte țări. Dar ne-a legat pe noi marghitenii unii de alții ceva ce nu putem înțelege. Am fost colegi, prieteni, frați, familie. Și azi ne scriem și ne împărtășim bucuriile. Mulțumim Erasmus+ pentru oportunitate, Loredana Braia pentru coordonare impecabilă, școlii noastre pentru susținere și lui Dumnezeu pentru ocrotirea Sa.

Semnat, al patrulea membru al echipajului, profesor Bota Cristian.


Galerie Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *